6 motive pentru care conținutul video este esențial în orice strategie de marketing

MARCOM

Trăim cu certitudine în epoca în care conținutul video este stăpânul suprem al comunicării dintre branduri și consumatori.

Video marketingul nu este ceva nou, gândindu-ne doar la spoturile TV care se difuzează pe micile și marile ecrane încă de acum 50-60 de ani. Importanța lui este însă covârșitoare în acest moment, dată fiind revoluția pe care au adus-o în viața oamenilor internetul și smartphone-ul.

Una dintre cele mai relevante statistici în acest sens este aceea că 72% dintre consumatori preferă să afle despre un produs sau un serviciu prin intermediul conținutului video decât printr-un simplu text. (smartinsights.com).

  1. Principalul format preferat de public

În acest context, conținutul video a devenit principalul format folosit în content marketing. Nici nu-i de mirare din moment ce YouTube are în acest moment peste 1 miliard de useri, adică aproape o treime din totalul userilor de internet din întreaga lume. Peste 500 de milioane de ore de conținut video sunt urmărite zilnic pe cea mai mare platformă video din lume.

Faptul că video își va continua ascensiunea și își va consolida poziția în următorii ani este cert pentru toți marii jucători de pe piața rețelelor sociale, Facebook, Instagram, LinkedIn sau Twitter, care și-au transformat platformele într-unele ”video-first”. Se preconizează că în 2021 oamenii vor petrece în jur de 100 de minute pe zi urmărind clipuri video online.

Astfel, companiile și brandurile nu mai pot neglija conținutul video pentru că riscă să rămână în urmă și să piardă contactul cu competitorii care îi înțeleg valoarea.

  1. Foarte accesibil oamenilor

Acesta este principalul motiv pentru care oamenii sunt atât de atrași de el. Un video bine făcut oferă informații relevante într-un mod rapid și ușor de înțeles. Efortul făcut de cel care urmărește videoul este minimal. Acest lucru este într-adevăr important în lumea în care trăim, având în vedere deficiența de atenție din ce în ce mai mare a oamenilor în avalanșa de informații care se prăvălește zilnic asupra lor din toate direcțiile.

Privitorii rețin semnificativ mai mult din mesajul unui video în comparație cu cel al unui bloc de text (după unele studii, această diferență ar fi uriașă, 95% în cazul unui video față de doar 10% în cazul textelor).

  1. Video crește engagement-ul

Câteva statistici relevă foarte bine acest lucru.

87% dintre cei care folosesc video în strategia lor de marketing spun că acest conținut le-a crescut traficul pe propriul site (Wyzowl, 2020).

Doar prin simpla menționare a cuvântului video într-un titlu de mesaj tip e-mail crește rata de click cu 13%.

O statistică absolut covârșitoare este cea a share-urilor de pe rețelele sociale, acolo unde conținutul video generează cu 1200% mai multe share-uri decât textele și imaginile statice.

  1. Mai emoțional decât orice alt conținut

Oamenii empatizează mai ușor cu conținutul video. Orice video este o combinație între imagine și sunet, astfel poate induce mai intens decât alt tip de conținut o anumită stare. Oamenii pot fi mai ușor inspirați, informați, emoționați sau distrați. În mod clar, impactul asupra lor este unul cu adevărat important.

  1. Video aduce ROI

Poate cel mai important motiv pentru care departamentele de marketing trebuie să-și înceapă strategiile cu componenta video este că acest format se dovedește a fi unul profitabil.

Conform unui studiu recent, 80% dintre oamenii de marketing au declarat că conținutul video a avut un impact direct în creșterea vânzărilor. (Wyzowl, 2020)

Mai mult, 90% dintre consumatori spun că sunt ajutați în decizia lor de cumpărare de conținutul video. Într-un moment în care comerțul on-line ia o amploare din ce în ce mai mare, este firesc ca oamenii să fie interesați de cât mai multe informații despre produsele pe care le achiziționează. Conținutul video este ideal în acest scop. De ce? Punctul următor răspunde la această întrebare.

  1. Conținutul video este exhaustiv

Desigur că poți să spui totul cu lux de amănunte într-un text, însă informația pe care o oferi este cu atât mai complexă cu cât este expusă în imagini mai relevante. Neluînd în considerare simțurile tactil și olfactiv, imaginile oferite de video sunt tot ce poate oferi internetul mai bun în acest moment în ceea ce privește informarea publicului despre produsele propuse spre achiziție.

Așadar, spre deosebire de text, conținutul video nu doar îți spune, ci îți și arată.

În concluzie, oamenii au devenit atât de mari consumatori de video, încât companiilor și bradurilor le este foarte la îndemână să creeze un astfel de conținut pentru a rămâne în contact cu ei.

Pentru a-și face misiunea mai ușoară și a-și atinge scopul, oamenii de marketing trebuie să se asigure că acest contact este unul permanent și nu unul sporadic. Mai mult decât a fi o unealtă care aduce awarness, conținutul video trebuie să fie un liant între brand și consumator, folosit pe tot parcursul a ceea ce în departamentele de marketing și vânzări ale companiilor se numește customer journey.

MARIUS CIOROABĂ
Fotograf / Managing Partner NewFrame

Surse de inspirație ale articolului:

https://www.impactbnd.com/blog/video-content-the-importance-of-video-marketing
https://www.hubspot.com/marketing-statistics
https://www.hubspot.com/state-of-marketing
https://www.singlegrain.com/video-marketing/10-useful-types-of-video-content-viewers-love/
https://www.oberlo.com/blog/complete-guide-video-marketing