Paradisul păsărilor de pe lacul Periș

De plăcere

Îmi plac mult păsările. Le consider unele dintre cele mai grațioase ființe de pe fața pământului. Unele dintre ele sunt absolut minunate, însă pentru a le admira frumusețea trebuie mai întâi să fii atent la ele, să te uiți în jurul tău și să le cauți.

Am avut norocul să-mi pot petrece perioada de lockdown de la începutul pandemiei pe malul lacului Periș. Cam la jumătatea distanței dintre București și Ploiești, la Tâncăbești, ieși de pe DN 1 în stânga și mai mergi preț de 8 kilometri.  Fusesem de foarte multe ori acolo în ultimii 15 ani, dar acum am stat aproape toată primăvara văzând spectacolul naturii în toată splendoarea lui.  

Am descoperit o mare biodiversitate, o mulțime de viețuitoare trăind în armonie în acest mic ecosistem aflat la un pas de agitația orașului. Contextul perfect pentru a-mi exercita pasiunea. Mi-am luat aparatul în mână și am încercat să scot ce-i mai bun din 70-200-le din dotare, un obiectiv cu o focală mult prea mică pentru dezideratul meu. Și totuși, am reușit să surprind câteva cadre care merită atenție.

Acestea sunt doar o parte dintre păsările care populează zona lacului Periș: chire de baltă, stârci cenușii, stârci de noapte, stârci galbeni, lăcari, lebede, rațe și gâște sălbatice, berze (am văzut inclusiv o barză neagră), egrete. Alături de ele, multe alte specii de păsări specifice acestui tip de relief din Câmpia Română, dar și întregului areal geografic al țării noastre în cazul unora dintre ele: codobaturi albe sau galbene, sticleți, vrăbii, pescărași albaștri, rândunici, grauri, porumbei, guguștiuci, pescăruși etc.

Pe unele dintre ele am reușit să le captez în imagini. Sunt convins că celelalte vor fi mai prietenoase cu mine primăvara următoare.

Marius Cioroabă
Fotograf/Managing Partner NewFrame

Scrie un comentariu